Een goed begin

 

 
 

 

 

 

home

Andere websites

 • Afd. Orthopedagogiek, Universiteit Leiden

 • Cardiff Child Development Study

 • Mucha Mama Hypnobirthing
  Hypnobirthing is nog een vrij nieuwe concept in Nederland. Het is een zwangerschapscursus die stellen helpt met de mentale voorbereiding van de bevalling. Het gebruik van diepe ademhalingstechnieken, hypnose, ontspanning, visualisatie en affirmaties staan centraal in de cursus en is allemaal gebaseerd op het feit dat een ontspannen vrouw vaak beter bevalt dan een vrouw met angst of stress. Het hypnose aspect van de cursus gaat in op het overwinnen van angsten en twijfels zodat er positiviteit en rust rondom de bevalling wordt gecreëerd.
  Het woord hypnobirthing of hypnose mag dan zweverig overkomen; het is een geheel logische en praktische benadering op de bevalling. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de functie van de spieren van de baarmoeder en hoe de emoties van de vrouw een direct effect hebben op de effectiviteit van deze baarmoederspieren.
  Hypnobirthing bestaat al meer dan 25 jaar en er bestaan verschillende buitenlandse hypnobirthing cursussen zoals bijvoorbeeld hypnobabies, hypnobirthing LeClaire Method, hypnobirthing Mongan Method en Natal Hypnotherapy.
  In het Verenigd Koninkrijk is hypnobirthing al een begrip geworden en is de National Health Service (NHS – ziekenfonds) een 3-jarige pilot begonnen met 800 stellen om de effectiviteit van hypnose voor de bevalling te onderzoeken. 
  Mucha Mama is de eerste geheel Nederlandse hypnobirthing cursus in Nederland.
  Onderzoek toont aan dat bevallingen sneller gaan, de vrouwen minder pijn beleven en ook dat ze sneller herstellen na de bevalling.
  De Mucha Mama cursussen zijn te volgen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Breda. Binnenkort zullen er cursussen aangeboden worden vanuit meerdere steden in het land. Voor details en onderzoekgegevens:
  www.muchamama.nl
  Mucha Mama heeft ook een hypnobirthing thuis pakket uitgegeven voor diegenen die geen cursus kunnen volgen. Voor meer informatie:
  www.hypnobirthingcd.nl
  Helianthe Rusken, de oprichtster van Mucha Mama, heeft meer dan 12 jaar ervaring met hypnobirthing. Zij heeft duizenden vrouwen geholpen met een betere bevalling. 

 • Voedingscentrum
  Informatie over 'Gezonde start', het Voedingscentrum en gezonde voeding tijdens de zwangerschap, kunt u nalezen op de website van het Voedingscentrum.
  Wilt u weten of u op het gebied van gezond eten het goede voorbeeld geeft? Doe dan de test van het Voedingscentrum! Ook kunt u hier twee gratis voorleesboekjes bestellen.
  Of plaats de gadget Mijn Babyboek, met tips en weetjes over jouw voeding tijdens de zwangerschap en voeding van je kindje, op je Facebook. Tevens
  heeft het Voedingscentrum voor alle moeders van Een goed begin een prachtige magazine beschikbaar gesteld, genaamd 'Gezond groeien'. Indien u deze nog niet ontvangen heeft, krijgt u deze tijdens de eerstvolgende afspraak.

 

Informatie over het onderzoek

Deelname aan het onderzoek

Info voor verloskundigen en hulpverleners

Babylab

Wie zijn wij?

Nieuws

Contact